Google förändrar – nytt utseende på sökresultatet

Carl-Gustav Öberg | 2014-03-21 | Sökmotoroptimering

Det ni ser ovan är det nya utseendet på Googles sökresultat och specifikt de enskilda, normala, sökresultaten. Små, men ändå signifikanta ändringar har gjorts vilket har fått oss att omdefiniera hur man skall arbeta med vissa SEO-element, kanske främst titel-tag och meta-beskrivning.

Gällande meta-titlar så mycket har förändrats i termer om storlek på text (2 pixlar större), versaler, gemener, fet och icke fet text (markerade sökord ex.). Även hur Google väljer att avsluta och kapa titlar när man uppnår angiven maxvidd har förändrats. Maxvidden för en titel är i dagsläget 512 pixlar. Således bör man delvis lämna den tidigare måttstocken med antal tecken bakom sig på grund av att ovan fenomen introducerats. En titel större/bredare än angiven vidd kommer kapas (trunkeras).

Gällande meta-beskrivningar så är vidden närmare 920 pixlar (för två rader och alltså något mindre än 512 pixlar x 2 rader). Inslag så som profilbilder från Google Authorship kommer även det fortsatt påverka den längd meta-beskrivningar kan ha.

Kort kan man sammanfatta utveckling med att det som förut var en rekommendation kring 65 respektive 156 tecken maximalt nu har blivit en mer öppen fråga beroende av hur sökresultatet presenteras. Fokus har flyttats från tecken till visuellt intryck.

Vår rekommendation är att använda ett verktyg, exempelvis Screaming Frog (och deras SERP-emulator)  för att verifiera hur titel-tag och meta-beskrivning ser ut.

Här är ett exempel hur ovan bild ter sig och kvalificerar mot de mått som framkommit i sökresultaten med senaste tidens uppdateringar:

Ytterligare djupare läsning i ämnet finns här:

Page title & meta description by pixel width in SERP snippet hos Screaming Frog

New Title Tag Guidelines & Preview Too hos Moz

Carl-Gustav Öberg

Carl-Gustav kallas CG eller Calle och är också en av BBO:s grundare. Han brinner för entreprenörskap och har skapat resultat online sedan 2003. CG tenderar att nörda ner sig i det han är intresserad av, som digital marknadsföring, bilsport, skidåkning, matlagning och kombuchabryggning.