Googles makeover i sökresultatet – Hur påverkar det er verksamhet?

I förra veckan blev det officiellt att Google kommer att visa sök-annonser annorlunda än tidigare. Rent konkret innebär detta att istället för att visa tre topp-annonser före de organiska sökresultaten, visas nu fyra. I botten av förstasidan hittar vi ytterligare tre annonser medan de åtta annonsplatser som tidigare kunde ses högst upp i högerkant är borta. Google shopping-annonser i bild kommer fortfarande att visas i ordinarie format på samma plats som tidigare.
Totalt kunde Google visa elva text-annonser vid en sökning i sökmotorn innan ändringen, medan de nu enbart kan visa sju.
Så, vad innebär detta för er verksamhets digitala marknadsföring på Google-sök?
Svaret på den frågan går lite hand i hand med vad ni tidigare har haft för budstrategi. Har ni medvetet valt att placera era annonser i högerkant mellan position 4-8 av fördelaktigare klickkostnadsskäl, så försvinner nu den möjligheten. Å andra sidan så har topp 3-annonser dominerat över tid och fått 86 % av alla möjliga klick enligt Search Engine Land. En vilja bland företag att positionera sig där historiskt har därmed alltid varit stark. När man minskar annonsutrymme så innebär det dock såklart att konkurrensen om befintliga platser ökar. Hur mycket, beror helt på hur aggressiva konkurrenterna är i sin budgivning. Om vi leker med tanken att få företag aktivt kommer att vilja positionera sig med text-annonser i botten av Googles förstasida. Då innebär det rent krasst att allt fler aktörer kommer att buda för att hamna mellan position 1-4, vilket skulle öka klickkostnaderna på sikt.
Vad är då det första en företagare bör se över för att trots detta gå lönsamma genom denna förändring?
Svaret är egentligen väldigt logiskt. Se till att ni driver betald trafik till någonting som verkligen är bra.
1. Säljer ni det marknaden verkligen vill ha? Gjorde ni en ordentlig sökordsanalys innan ni köpte in sortimentet/utvecklade tjänsten? Detta för att från start via Keyword-planner få ut efterfrågan per månad samt konkurrensutsattheten och klickkostnad för sökorden (produkterna eller tjänsterna) ni vill saluföra. Kollar ni löpande Google Trends för att identifiera och få idéer om vad ni bör saluföra med hänsyn till en växande marknad?
2. Är er sajt inte responsiv och/eller laddar långsamt? Då är chansen stor att den trafik ni betalt för väljer att lämna inom några sekunder. Se till att ha dessa hygienfaktorer på plats, likväl som att ni använder er av Google Analytics och målspårning för att kunna utvärdera hur olika marknadsföringskanaler presterar för ert företag.
3. Särskiljer ni er från konkurrenter på ett positivt sätt, förmedla hur – genomsyrande på sajten. Gärna där era viktigaste USP:ar (unique selling points) är fastnålade i menyraden och att menyraden ”följer med” när man scrollar. Var inte som alla andra, var unika. Se över vad konkurrenterna ”säger” och säg eller erbjud någonting som får er att sticka ut inom målgruppen.
4. Syns ni idag på alla tänkbara sökningar för att man ”ska eller borde”. Tänk om. Välj sökord som är starkt kopplade till ”affären”. Identifiera gärna så många sådana sökningar som möjligt och lägg som exakt matchtyp i egna annonsgrupper. Se även till att få med sökordet i annonstext och även på landningssida. Sannolikheten är större att ni når en relevant trafik via Google sök och tillfredsställer besökarens behov. Pausa annonsgrupper efterhand beroende på vad som ger lönsamhet, och ge de presterande sökorden mer budgetutrymme att prestera. Om alla i branschen redan gör detta och budar högt för dessa sökord (vilket ökar klickkostnaden), tänk ett steg längre. Finns det sökfrågor inom er bransch få annonserar på, men som verkligen skulle tillfredsställa målgruppen om ni besvarade dessa? Skapa då dedikerade landningssidor eller blogginlägg för dessa sök-frågor och ge målgruppen de svar de eftersöker. Ge dem även en förståelse för varför just ert företag är det rätta att välja som lösningen på deras behov.
5. Utnyttja möjligheterna med sök-remarketing. Säljer ni exempelvis dammsugare och vill rikta annonser om prenumeration på dammsugspåsar till alla som har köpt en dammsugare av er (inom en viss period) så är detta fullt möjligt. När dessa personer sedan googlar dammsugspåsar kommer ert företag att synas med erbjudandet om prenumeration (om ni har satt rätt bud) och troligtvis konvertera denna tidigare kund igen. Se sök-remarketing som en budstrategi ni bör ha i alla era annonsgrupper för att kunna höja eller sänka bud för olika typer av tidigare besökare.
För mer tankar om hur just ert företag kan lyckas bättre med er sök-annonsering på Google, kontakta oss med era specifika utmaningar – så finner vi en lösning.