Få till kreativ marknadsföring vid högtider – tips för tjänsteföretag och e-handel

Linnea | 2021-11-26 | Digital marknadsföring

Ärligt talat, brukar företagets marknadsföring vid högtider vara ganska platt? 

Då hoppas vi att den här guiden ska ge tips för att pigga upp den! Läs vidare för tips till både tjänsteföretag och e-handel.

Hitta smarta sätt att sprida värde och glädje för målgruppen

De flesta av oss marknadsförare har nog sett idéer som vi har önskat att vi hade kommit på själva. Och att googla runt efter exempel på bra kampanjer för högtider kan vara ett bra sätt att få inspiration. Men hamna inte i fällan av att vilja ta en idé och applicera den rakt av på ditt företag. 

Låt gärna de gamla kampanjerna väcka tankar, men tänk också på din egen målgrupp. Vad bryr de sig om?

För en sak har många toppenkampanjer gemensamt: de är anpassade efter målgruppens utmaningar och önskemål. 

Säg att du ska börja planera marknadsföringen för julen. Vad händer den här tiden på året för dina existerande och potentiella kunder? 

Hur kan du sprida glädje hos dem och visa vilket värde du kan bidra med? Alla kampanjer behöver inte göra både och. 

 

Vill du ha hjälp med din digitala marknadsföring?

Kontakta oss här!

E-handel: Sökmotoroptimerade guider och remarketing

En lösning för att rusta e-handeln inför högtider är att skapa landningssidor som guidar till produkter i kategorier som hör firandet till. Du kan flagga för dina guider på sociala medier och i nyhetsbrev med lagom timing till högtiderna. 

Hobbybutikskedjan Panduro har till exempel skapat en guide till påskpyssel.

Här listar jag några andra exempel på guider du skulle kunna sätta ihop:

  • Julpynt och julklappar
  • Presenter till fars dag och mors dag
  • Påskpresenter, gott till påskägget, alternativa innehåll för påskägget, påskpynt, dukning till bordet
  • Kampanjer för black friday och single’s day
  • Presenter och produkter för alla hjärtans dag

Om du har svårt att välja vilka guider du vill prioritera (och dessutom vill få maximal trafik) är det bra att göra sökordsresearch. På så sätt kan du få reda på vad målgruppen söker efter och därmed hjälp att prioritera. 

När du sedan sökmotoroptimerar sidorna går det i stort sett till som när du optimerar andra kategorisidor. Innehållet har eventuellt en mer guidande inriktning. Det beror naturligtvis på vilka sökfraser du har valt.

Relevanta sökfraser kan till exempel handla om presenter, dekor och andra produkter sorterade efter:

  • Pris (exempelvis ”presenter under 100 kr”)
  • Person (exempelvis ”presenter till flickvän” eller ”present till 17-årig kille”)
  • Högtid (exempelvis ”välgörenhet jul”)
  • Intresse (exempelvis ”present till biltokig”)
  • Stil (exempelvis ”minimalistiskt påskpynt”)

Liten notering om punkten person. Här hamnar man lätt i konflikten att målgruppen googlar saker som ”present till pappa”. Men generella presentguider för pappor, flickvänner, 17-åriga killar och så vidare blir lätt stereotypa och mindre träffsäkra.

För att undvika det skulle du kunna ge tips på presenter till exempelvis mammor med olika personligheter och intressen. Ungefär som Teknikmagasinet har gjort.

På så sätt får du in sökorden på ett naturligt sätt och kan ge mer träffsäkra tips. Fler får med andra ord chansen att hitta vad de är ute efter – och bli sugna på att genomföra köp. 

När de här säsongsbetonade kategorisidorna är uppe kan du rikta remarketing-annonsering mot personer som har besökt sidorna. Många som till exempel julhandlar går in på otaliga webbshopar och det blir snabbt svårt för dem att hålla isär alla presentidéer och tankar de har haft. Därför kan potentiella kunder uppskatta att bli påminda med annonser som visar produkterna de har tittat på. 

Läs mer: Så lyckas du med remarketing

Tjänsteföretag: hur kan företaget tillföra värde?

För tjänsteföretag är det kanske inte lika självklart att köra kampanjer och särskilda marknadsinsatser kring högtider. Och det behöver det naturligtvis inte vara heller. Men det här kan vara bra tillfällen att nå ut med träffsäkra budskap. 

Tänk på frågan vi ställde tidigare: vad händer för din målgrupp under olika högtider och skulle du kunna erbjuda dem något av värde? 

Låt oss ta ett exempel. Duolingo är företaget bakom en app där användarna lär sig språk. 

Tidigt i januari skickade de ett utskick till vår copywriter (tidigare användare som inte hade övat på spanska på länge) med ämnesraden ”💪 Conquer Spanish in 2021”. 

Mailet innehöll pepp om hur snabbt man kan nå universitetsnivå och tips på andra språk att testa om spanska inte kändes kul längre. 

Perfekt eftersom många tar nya tag runt årskiftet. 

Nordic Wellness har också tagit fasta på de nya tagen i januari – och skrivit ett blogginlägg om hur man sätter ett hållbart nyårslöfte för kost och träning. 

På B2B-sidan verkar bokföringsföretaget Speedledger också ha tänkt på sina kunders utmaningar – och skrivit ett blogginlägg om hur man bokför julgåvor. 

Mycket smart av både Nordic Wellness och Speedledger, eftersom ämnena de tar upp kommer vara aktuella år efter år. 

Tjänsteföretag och e-handel: Ta chansen att glädja kunder och följare

Små saker kan göra så mycket, särskilt när målet är att bygga relationer. Vilket du kanske vill göra med företagets följare och existerande kunder. 

Ett sätt är att ha kul tillsammans. Exempelvis med ett aprilskämt. Logistikföretaget Envirozone gjorde just det genom en pressrelease för deras nya initiativ: budbilar med råttor bakom ratten.  

Pressrelease i all ära, men om du vill rikta dig till följare och existerande kunder är det smidigast att använda nyhetsbrev eller sociala medier. Till exempel som vi på BBO gjorde när vi lanserade den nya doften Better Body Odour (april, april). 

Ett annat sätt att sprida glädje är att gömma ”easter eggs” på webbplatsen eller i mjukvara (om företaget jobbar med det). Eftersom mottagarna får chansen att upptäcka det själva uppfattas det mindre som reklam och mer som något företaget tog sig tid att göra som en härlig present. 

Vilka högtider bör du göra digital marknadsföring för?

Det beror på vad som passar ditt företag och din målgrupp. 

Om du inte kan komma på ett bra sätt för ditt företag att marknadsföra kring en viss högtid – skippa det. Och kanske passar kladdkakans dag bättre än julen hos dig? Vem vet. 

Här har jag samlat en lista på högtider och liknande som kan vara bra att hålla koll på:

  • Nyår
  • Alla hjärtans dag
  • Första april
  • Påsk
  • Mors dag
  • Midsommar
  • Skolstart
  • Halloween/Alla helgons dag
  • Fars dag
  • Black Friday 
  • Cyber Monday
  • Jul
  • Mellandagarna

Tänk köpresa kring högtidsmarknadsföringen

Särskilt inför de stora högtiderna tenderar det att regna tätt med marknadsföring som i princip säger ”kom och köp”. 

För vissa produkter där köpbeslut fattas fort kan det naturligtvis fungera. Särskilt om målgruppen känner till företaget och produkterna sedan tidigare. 

Men du kan också få större framgång med säsongsbaserad marknadsföring om du lägger in ett ”köprese-tänk” i planeringen. 

Vi brukar utgå från köpresan SEE-THINK-DO-CARE. Där startar köpresan med att personer i målgruppen får vetskap om ditt varumärke (SEE). Resan fortsätter sedan tills de är existerande kunder och du arbetar för att vårda kundrelationen (CARE). 

Läs mer: Så lyckas du med den digitala köpresan

Det här kan du även inkorporera i säsongsmarknadsföringen. Till exempel så här:

  • SEE – målet är att nya personer ska hitta företaget: Gör det lättare för de som inte känner till dig sedan tidigare att upptäcka dig, genom att sökmotoroptimera guider, blogginlägg och kategorisidor som matchar deras önskemål. 
  • THINK – målet är att skapa intresse för det du säljer: Gör remarketing mot de som har besökt din webbplats. I vissa fall för att flagga för kampanjer (”black week börjar imorgon”). I andra fall för att påminna om att det du säljer passar extra bra just nu (”uppfyll nyårslöftet på vår app”). Du kan även använda e-postmarknadsföring och inlägg på sociala medier.
  • DO – redo för köp: Kom och köp är budskapet här, via kanalen som passar företaget bäst. 
  • CARE – existerande kunder: Kommunikation som du tar fram för att vårda relationen med existerande kunder. Det kan handla om en särskild rabattkod, en gåva eller något annat som lyser upp deras dag. Och försök exkludera dina existerande kunder från annonsering med erbjudanden för nya kunder. Särskilt om du inte gör något speciellt för existerande kunder också. Det kan uppfattas som tråkigt för en gammal kund att deras lojalitet inte belönas – vilket kan leda till att de går till dina konkurrenter. 

Du har säkert hört förut att en innehållsplanering är bra att ha. Det gäller inte minst för digital marknadsföring kring högtider. 

Företag som har förberett och byggt upp en plan och sina målgrupper innan högtiden har större chans att lyckas. Marknadsföring blir som bäst när du lyckas bli riktigt relevanta i din tajming. Speciellt för dig som driver e-handel är snabbhet och flexibilitet nycklar till framgång. 

Känslan att vara sent ute är aldrig kul, så planera in tillfällen i god tid där du och kollegorna kan spåna idéer och sätta en plan för de högtider som är viktiga för företaget. 

Vi hoppas att blogginlägget har gett inspiration som du kan ta med dig. Vill du få fler tips direkt till din inkorg? Registrera dig på vårt nyhetsbrev här på sidan.

Linnea Hjärn

Linnea har arbetat med olika sorters kommunikation och marknadsföring sedan 2017 – inte minst sociala medier. Hon har också kompetens inom fotografi och design. Utanför jobbet spenderar Linnea mer än gärna tid sjungandes bakom sitt trumset. Hon är också quizmaster på flera ställen i Göteborg.

Kontakta oss












    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.