I framtiden shoppar vi på YouTube

Cecilia | 2015-05-29 | Digital annonsering

I alla fall om Google får bestämma. 21:e maj gick de ut med att de kommer att lansera ett ”Google Shopping” för plattformen.

YouTube-annonsering som länge har degraderats till sök-annonseringens lillasyster när det kommer till konverteringsgrad, men som skriker högst och bäst när det kommer till varumärkesbyggande och kostnad får äntligen en välförtjänt make-over. Hjärtligt välkommen hälsar vi ”Trueview for Shopping”. Möjligheternas annonseringsformat som kommer att göra storebror Google-sök grön av avund.

För er som inte är familjära med uttrycket TrueView innebär det att man endast betalar när någon väljer att se minst 30 sek av videon eller hela filmen. De som väljer att klicka bort videoannonsen kommer inte att göra ert bank-konto besvär.

Idag har YouTube över 1 miljard användare varav 50 % tittar på videos via mobilen.

Har ditt varumärke något att förmedla? Väcker det känslor och begär? Gör som sminkföretaget Sephora och säg det kostnadseffektivt med YouTube TrueView.

Ovan ser vi Kat Von D (känd från tatuerings-programmet Miami Ink) prata om Sephora’s nya Ink liner och övriga produkter i kollektionen. Till höger syns produkterna som klickbara bilder med landningssidor för direkt köp.

Är det genialiskt. Ja. Fungerar det. Ja.

Enligt uppgifter från Think With Google ökade denna typ av videoannonsering intäkterna gånger tre för Sephora, jämfört med tidigare annonsering via Youtube. I snitt tittade personer på filmen i 2 minuter.

Jämför det med tv-reklam. Vad tror ni att 2 minuters sändningstid kostar? Betydligt mer tänker ni alldeles riktigt. Att tv-apparater numer är ”smarta” gör dem inte till smarta annonseringsverktyg. Är de smarta nog att endast kunna visa reklam för personer i din målgrupp, är de smarta nog att kunna mäta visningar kopplat till intäkt och ge er data på konsumenternas väg till köp? Nej. I ärlighetens namn står en icke-mobil dumburk där hemma som inte hängt med i utvecklingen.

Har ni som företag funderat på YouTube-annonsering tidigare? Nu är det dags att ta den funderingen på allvar.

Cecilia Lyche Simonsson

Cecilia har gedigen erfarenhet av marknadsföring och projektledning. Hon tror starkt på att förstå och stärka individers egna drivkrafter – som en nyckel till riktigt bra samarbeten. Cecilia gillar att löpträna i skogen och njuter gärna av västkustens havsluft i sitt fritidshus.