Källkritik 101 för onlinemarknadsförare

BBO | 2013-03-07 | Digital marknadsföring

För att bli en skicklig onlinemarknadsförare så måste du behärska källkritik, det vill säga att på ett korrekt sätt klara av att värdera källor på Internet. Onlinemarknadsföring är nämligen ett populärt ämne. Enorma mängder information postas varje dag på miljontals webbplatser, bloggar, sociala medier och forum,och det är lätt att ta det som skrivs för sanning om informationen låter övertygande. Fakta kan emellertid med lätthet misstolkas och förvrängas.

Om du arbetar professionellt med onlinemarknadsföring har du helt enkelt inte tid eller råd att förlita dig på felaktig kunskap.

Vi delar därför nu med oss av våra bästa tips som vi använder för att utvärdera huruvida information och källor är att lita på eller inte. Helt säker kan man förstås aldrig bli (onlinemarknadsföring är ingen exakt vetenskap och även de skickligaste drar ibland felaktiga slutsatser av till exempel testresultat) men det finns vissa strategier som leder till att du i din digitala vardag blir bättre på att särskilja agnarna ifrån vetet. Låt oss börja.

Dina två huvudsakliga fiender

Din egen konfirmeringsbias

Wikipedia definierar konfirmeringsbias som “att omedvetet vara selektivt uppmärksam på sådan information som bekräftar våra egna uppfattningar“. Inom den akademiska världen så är detta en ständig källa till problem, även för skickliga forskare och andra som söker information, främst inom nya ämnen.

Det är nämligen ett mänskligt drag att ständigt försöka hitta bevis för att din på förhand bestämda uppfattning eller tes faktiskt stämmer. Att acceptera att dina åsikter faktiskt inte är resultatet rationell och objektiv analys av verkligheten kan vara svårt att acceptera. Ju tidigare du gör det, desto skickligare kommer du emellertid bli på att tänka mer källkritiskt.

Försök att aktivt hitta information som motsäger dina egna resultat eller den kunskap som du anser dig besitta.

Naivitet

Alla som vill kan som bekant posta information på Internet. Det är därför viktigt att du ställer kritiska frågor. Vem är den ursprungliga källan till den här informationen? Hur har hon eller han kommit i besittning av denna kunskap? Varför vill den här personen sprida den? Vad har han eller hon att vinna? Varför ska jag tro på det som denne säger?

Nedan följer en utomordentlig checklista författad av Kristina Alexanderson som vi varmt rekommenderar dig att använda.

Vem står bakom källan?
Är det en myndighet?
Är det en organisation?
Är det ett företag?
Är det en privatperson?
Är det någon som behärskar ämnet?
Är det någon du litar på?
Varför är källan skapad?
Är det för att informera?
Är det för att presentera fakta?
Är det för övertyga dig om något?
Är det för att påverka en opinion?
Är det för att sälja dig en produkt eller tjänst?
Är det för att underhålla dig?

Hur arbetar du för att förlita dig om att en källa är trovärdig? Kontakta oss gärna och berätta!

Håll dig uppdaterad

Håll dig uppdaterad och ta del av tips och trix kring digital marknadsföring! I vårt nyhetsbrev får du våra senaste spaningar och lär dig mer om ämnen om vi tror kan vara intressanta för dig som arbetar med kommunikation på de digitala plattformarna.

Jag samtycker till att de personuppgifter jag här lämnar behandlas enligt gällande integritetspolicy

Alla rättigheter förbehållna © 2023

Våra kontor

Stigbergsliden 7
414 63 Göteborg, Sweden

Drottninggatan 71C
111 36 Stockholm, Sweden

Gran Via de les Corts Catalanes, 613
08007 Barcelona, Spain

Postadress:
Gustaf Dalénsgatan 30
417 24 Göteborg

Orgnr: 556428-5350