Konkurrensen hårdnar – gör SEO och AdWords rätt!

När konkurrensen hårdnar på Google AdWords och i de organiska träfflistorna går lönsamheten ner. För att komma ut som vinnare blir det avgörande att göra rätt på respektive område. Det finns ett stort misstag som tyvärr är väldigt vanligt – ligger ditt SEO-projekt i farozonen?
Marknadsföring i sökmotorer har effektivt blivit den viktigaste kanalen för att nå nya kunder, för väldigt många företag. Många företag märker av ökande kostnader för AdWords-annonsering genom att konkurrensen ökar, och i Googles organiska träfflista sker i de flesta branscher samma utveckling – även om man som företag ofta inte har en direkt koppling till den hårdnande konkurrensen på samma sätt som med AdWords. Anlitar man någon för sökmotoroptimering så når man kanske inte lika bra resultat som tidigare eller så gör man det – men till en högre totalkostnad och ofta gör man ett vägval som tyvärr leder till mycket sämre ROI. Ämnet har berörts i branschmedia den senaste tiden – men det har mest skrivits om hur budgetar fördelas och mindre om vad som görs.
Vad avgör vem som vinner?
Den svenska marknaden har mognat mycket de senaste åren, både kunder och byråer har blivit bättre – och i konkurrensen är det inte sällan så att den som lägger mest pengar, hamnar högst och får ut mest. Det fina med sökmarknadsföring för den mindre aktören, är att det går att vara smart, så att man även som mindre spelare kan ta sig framåt och uppåt i konkurrensen.
Exempel på det inom AdWords är att bara köpa den mest lönsamma trafiken, vid rätt tid på dygnet – eller att köra med produktannonser både på Google Shopping och vanliga AdWords-annonser, när konkurrenterna bara kör Google Shopping.
Inom sökmotoroptimering kan det handla om att satsa på ett fåtal väldigt viktiga sökord – eller att ta hem bäst placeringar på ett bredare spann av long tail-sökningar. Det kan också vara att göra en smart kampanj, funktion på webbplatsen eller bara göra precis de saker som de bästa konkurrenterna gjort rätt för att få länkar – och därmed ta ledningen.
Trots det, så är det så att med störst budget och en bra byrå eller vass personal internt – så kan man utklassa sin bransch. För att på lång sikt vara den spelaren som utklassar de andra – är det mycket betydelsefullt med bäst lönsamhet och högst konverteringsgrad, endast då kan du vara den som på lång sikt återinvesterar mest i den försäljningsdrivande sökmarknadsföringen. För den mindre aktören är dessa faktorer alltså mycket viktiga vid sidan om att också agera smart och strategiskt på både betalda och organiska sökresultat.
Förutom att konverteringsgraden är av mycket stor betydelse, så är det också av väldigt stor betydelse att ha en genomtänkt plan för hur man dedikerar sin budget, hur man använder respektive kanal och vad man gör där.
Google AdWords
Google AdWords är en utmärkt kanal för att driva försäljning, direkt till de som efterfrågar det du säljer. Det går inte att på rak arm säga att det är lönsamt eller inte, dyrt eller billigt – det beror helt på vad du gör och hur du gör det. Ofta kan man sätta sådana epitet på merparten av sökningarna och försäljningen dock – beroende på konkurrensen kan det vara dyrt, eller billigt, att slåss om den stora massan av försäljningen.
Teknikutvecklingen på området har gjort att det finns bra lösningar för att optimera AdWords-annonseringen mot olika mål och för olika syften, det kan t ex handla om att maximera lönsamheten (baserat på konverteringsstatistik), maximera antalet klick eller visningar eller hålla en viss position i sökresultatet – man kan också script:a annonseringen på olika sätt (sälja paraplyer när det regnar), och auto-generera annonser utifrån t ex produktfeeds och liknande. Görs det fel kan det kosta massor och ge noll, görs det rätt kan det kosta lite och ge massor – konkurrensen sätter nivån. Det finns också många tekniska utmaningar med AdWords-annonseringen som kan leda till att annonserna visas för fler än de som egentligen är köpbenägna eller missar de mest lönsamma klicken – så det gäller att verkligen förstå plattformen för att få ut maximalt resultat.
För många har Google AdWords etablerats som en självklar säljkanal – och likt en traditionell säljorganisation kan man ibland ha perioder när man kör på hårdare för att ta marknad, och ibland tar man det lugnare och maximerar lönsamheten.
Sökmotoroptimering
Sökmotoroptimering, eller rättare sagt – organisk synlighet – är på precis samma sätt en utmärkt kanal för att driva försäljning. På samma sätt går det inte heller att på rak arm säga om det är lönsamt eller dyrt. Möjligheterna är ofta lika stora som när det gäller AdWords – men osäkerheten och tiden till resultat är mycket större.
Varför gör man det då? Jo – för att man kan nå långsiktigt bestående resultat, som man sedan kan kapitalisera på över en längre tid. Det ger en möjlighet till en otroligt mycket bättre ROI än med AdWords där man får betala för varje klick, som blir dyrare när konkurrenterna vill åt dem.
Här blir det väldigt viktigt att veta och styra över vad det är man gör för att nå resultat. På samma sätt som med AdWords – där det om det görs rätt kan ge massor och kosta lite, eller om det görs fel kan kosta massor och ge noll. Etter värre, om det görs fel kan du bli bestraffad av Google för otillåtna metoder.
Hyrda resultat-fällan
Här sitter en hel del svenska företag i en farlig fälla, det är den man kliver ner i om man anlitar ett SEO-bolag som hyr ut länkkraft som lösning för bättre placeringar. Det finns några få branscher och situationer där det krävs för att kunna vinna – t ex i casino-världen, men väldigt sällan handlar det om sådana situationer.
Ofta handlar det istället om att det är en fin, men kortsiktig, affärsmodell för SEO-bolag. Det blir dubbelt dåligt för kunden – som sällan fått ordentlig information om vad det innebär, utöver risken för bestraffning så missar man faktiskt också poängen med att jobba med sökmotoroptimering. Genom att hyra länkar för att klättra i sökresultaten, så hamnar man i en AdWords-liknande sits där man behöver hyra fler länkar när konkurrenterna klättrar om, och med tiden – och vi har sett många exempel på det – så betalar man sin SEO-leverantör 10, 20, 25, 30 000:- och mer per månad bara för att behålla länkarna som gett resultatet.
Är du i den sitsen kan jag bara rekommendera att rycka bort plåstret, spara in pengarna – använd dem till att bygga och generera långsiktigt bestående länkar för att hamna i en sits där SEO ger den lönsamheten det har potential att göra. Inte minst, om man funderar över att ha det så – bör man jämföra kostnaden med att köpa samma trafik via AdWords, jag sätter både min svarta och vita hatt på att det vore lönsammare. Se till att den grund du bygger din organiska synlighet på är gedigen, genom en bra, väldesignad, konverterande, problemfri och väloptimerad webbplats och många bra, relevanta, riktiga och kvalitativa inkommande länkar – då bygger du något som du sedan kan kapitalisera på över lång tid, och få en mycket bättre ROI på än AdWords, och sannolikt jämfört med all annan marknadsföring.
Både AdWords och SEO samtidigt?
Ja, bägge kanalerna tillsammans är ofta det mest kraftfulla. Genom att besökaren påmints om varumärket, erbjudandet eller produkten i AdWords-annonsen får ofta den organiska länken fler klick – utöver de klick AdWords-annonsens får. Det är alltså oftast bäst att göra både och, men tänk på att strategin för att nå maximal ROI bör vara helt annorlunda per kanal.