SMX: Simon Sundén om länkbeten

Carl-Gustav Öberg | 2010-09-29 | Hos BBO

Under dag 2 hade Simon Sundén en intressant föreläsning om länkbeten. Simon har under en längre tid samlat otroligt massa statistik om över 1000 olika länkbeten allt för att kunna hitta vad det är som fungerar bäst.

Vad man kunde komma fram till var att det fanns en korrelation med antalet inlänkar man får till sin webbsida om länkbetet syns på sidor som digg och StumbleUpon, men att sidor som facebook och twitter inte  utmärkte sig alls på samma sätt. Digg och StumbleUpon passar ju tyvärr inte för länkbeten skrivna på svenska men vi har dock en svensk motsvarighet till dessa två sidor vilket är pusha.se

Sedan finns det en många olika sätt att skapa länkbeten på, ett exempel kan vara ”How-to” guider där man väldigt pedagogiskt förklarar för sin läsare hur man går tillväga för att lösa ett problem. Men vad som klart visade sig att fungera bäst var och är topplistor, generellt får topplistor ca 70% mer inkommande länkar än andra metoder.

Vad som även var intressant angående topplistor var att topp-3 listor fungerade bättre än topp-4, topp-5 bättre än topp-6 och topp-7 bättre än topp-8. Men absolut bäst oavsett antal var topp-10 listor. Den största anledningen till detta tros vara talkshow hosten David Letterman som sedan 1993 haft sina topp-10 listor med ett oftast väldigt humoristiska inslag. CBS har faktiskt ett arkiv över alla dessa listor så kanske du kan snappa upp några idéer?

Vad man dock bör veta när man jobbar med länkbeten är att detta inte är någon metod för att kunna placera ankartexter eller kunna konvertera trafik utan det är helt enkelt ett väldigt bra sätt för att få en väldigt naturlig mix av inkommande länkar.

Carl-Gustav Öberg

Carl-Gustav kallas CG eller Calle och är också en av BBO:s grundare. Han brinner för entreprenörskap och har skapat resultat online sedan 2003. CG tenderar att nörda ner sig i det han är intresserad av, som digital marknadsföring, bilsport, skidåkning, matlagning och kombuchabryggning.