Testa nya funktioner på sociala medier – utan att slösa med din budget

Linnea | 2022-09-12 | Sociala medier

Att ha en originell idé är silver, att fullända något är guld. Inte minst vad gäller koncept på sociala medier. 

Kommer du ihåg när Instagram Stories lanserades, och den allmänna uppfattningen var att det var en kopia av Snapchat? Men trots det blev Stories en succé bland användare och annonsörer.

Några år senare skapade LinkedIn en egen Stories-funktion, men den blev inte alls en lika stor framgång. 

Det här ser vi gång på gång. En social plattform eller funktion är framgångsrik. Ibland är den etablerad, ibland dyker den upp plötsligt och får mycket uppmärksamhet. De andra sociala medierna tar konceptet och förbättrar det – eller gör en billig kopia. 

Låt mig ta några exempel:

  • Clubhouse – Twitter Spaces, Spotify Greenroom
  • TikTok – Instagram Reels, YouTube Shorts, Facebook Reels
  • Facebook Groups – Twitter Communities
  • YouTube – IGTV

Behöver du hjälp med dina sociala medier?

Kontakta oss här!

Vad blir en flopp och vad blir en hit?

Okej, så sociala medier tar definitivt inspiration från varandra och uppdateras ständigt med nya koncept. Men hur ska du som marknadsförare tänka kring det här?

Du har precis fått koll på läget, när något nytt dyker upp och förutspås bli den nya normen. ”Det här måste alla börja jobba med nu” sägs det. 

Där står du med din knappa tid och ansträngda budget. Vad ska du satsa på?

Låt mig börja från början. Vad kan du lära dig av funktionerna som har lanserats hittills?

Framgångssagan Instagram Stories

Vi tar en titt på Instagram Stories. Det här konceptet har funnits med sedan 2016, så vi kan se hur det har tagits emot över en längre period. 

Funktionen låter användare och företag dela innehåll som försvinner efter en viss tid, om det inte sparas som en höjdpunkt i profilen. Stories har tagits emot väl av företag, influencers och vanliga användare. Idag är det nästan svårt att tänka sig ett Instagram utan den här funktionen.

Men från början sågs Stories som en kopia av Snapchat, en plattform vars grundidé är att innehållet försvinner efter en viss tid. Så varför blev Stories en succé, fast det inte är ett helt originellt koncept? 

Det påverkas naturligtvis av flera saker, men två sticker ut.

För det första är Instagram Stories mer influencer- och företagsvänligt än Snapchat.

Vid tiden när Stories släpptes var det svårt för influencers och företag att utöka sin publik på Snapchat, eftersom det var svårt för användare att upptäcka nya konton. 

Snapchats problem med att bygga publik var troligen särskilt frustrerande för de influencers och företag som redan hade stora följarskaror på Instagram. Varför skulle de börja om från början på en ny plattform? 

Snapchat gav dem också sämre möjligheter att mäta resultat och anpassa innehållet.

För det andra mötte Stories ett behov som vanliga Instagram-användare hade. Innan Stories lanserades hade Instagram nämligen blivit en plats där bara de bästa bilderna kunde publiceras. Det som var ”insta worthy”. 

Stories gjorde det okej att dela vardagligt, opolerat innehåll – på samma plattform som användarna redan var vana vid. I och med det fick rutinerade Instagram-användare mindre anledning att skapa ett konto även hos Snapchat (som ger ungefär samma värde).

För att sammanfatta, Instagram Stories:

  • Löste ett problem som användare hade med plattformen – och sänkte trösklarna för att dela innehåll
  • Gav influencers och företag det de behöver för att kunna arbeta affärsmässigt med funktionen

Floppen LinkedIn Stories

Även LinkedIn lanserade en Stories-funktion 2020, men den blev inte alls en lika stor framgång som Instagrams version. 

I samband med att LinkedIn stängde ner funktionen i sin dåvarande form (augusti 2021) delade de med sig av önskemål från sina användare. 

Användarna efterfrågade videos som bodde på profilsidorna och inte försvann efter en viss tid. Användarna var alltså intresserade av mer personligt videoinnehåll även i LinkedIns professionella sammanhang, men de ville att det skulle sparas mer permanent. 

Användarna ville också få fler möjligheter att göra videorna engagerande. LinkedIn erbjöd möjlighet att ställa ”dagens fråga” och lägga till digitala klistermärken, men användarna ville gärna ha mer av den varan.

Så för att sammanfatta, LinkedIn:

  • Matchade inte funktionens utformning med användarnas önskemål

Vad kan vi dra för slutsatser?

Det är naturligtvis svårt att säga något som är överförbart till alla lägen. Men utifrån den här lilla analysen kan vi säga så här:

  • Funktioner som löser ett sedan tidigare känt problem med en plattform är en potentiell framgång
  • Funktioner som är lätta för företag och influencers att använda affärsmässigt har potential att lyckas
  • Funktioner som inte matchar användarnas önskemål har mindre sannolikhet att bli en framgång

Så gör du som marknadsförare för att fatta rätt beslut

Låt oss säga att du har fångat upp att det finns en ny intressant funktion eller plattform. Hur bedömer du om den passar för ditt företag? 

Här har jag samlat 5 frågor du kan ställa dig för att landa i ett beslut. 

Använder din målgrupp det här konceptet – eller kan du göra det intressant för dem?

Målgruppsanpassning är en nyckel till lyckad digital marknadsföring. Vad gäller annonsplaceringar är det bra att veta var målgruppen finns. Till exempel är det framförallt intressant för dig att annonsera på Instagram Stories om din målgrupp använder just Stories. 

I andra fall är det inte så viktigt om målgruppen använder en funktion självmant, men det är bra om du kan göra den intressant för dem. Till exempel behöver målgruppen inte själv skapa frågeformulär på Stories, men du vinner på att göra frågorna du ställer i dina formulär intressanta för just målgruppen. 

Hur skulle du göra för att matcha konceptet med ditt varumärke?

Om du inte kan matcha konceptet med ditt varumärkes röst passar det troligen inte dig.

Se hur andra företag använder funktionen eller plattformen. Googla efter tips på hur den kan användas. Fråga din sociala medier-specialist. Ta sedan en funderare på hur du skulle använda konceptet. Våga tänka utanför lådan och diskutera gärna med en kollega. 

Skulle marknadsinsatsen föra dig närmare dina mål?

Allt du gör på sociala medier bör föra dig närmare dina affärsmål. Till exempel genom att fler upptäcker ditt varumärke, bygger en relation med det eller genomför köp. Kan den här funktionen bidra till det?

Allt arbete med sociala medier kommer bli lättare med en strategi – även att utvärdera nya koncept som dyker upp. 

I vår strategi för sociala medier sätter vi syfte och mål för din närvaro på sociala medier. De här punkterna kan du se över när du är osäker på om ett koncept passar dig. 

Du kommer också ha nytta av vår innehållsstrategi för sociala medier, som bland annat ger dig innehållskategorier. De här kategorierna kommer hjälpa dig brainstorma idéer på hur du kan använda nya koncept när du skapar innehåll.

Hur hög är insatsen?

Att testa Boomerang-funktionen på ett Instagram-inlägg kostar ingenting utom arbetsinsatsen, medan att börja annonsera i ett nytt format kommer med en budget. 

Gör en bedömning av vad det du vill testa skulle kosta och resonera kring om det är rimligt, utifrån de potentiella resultaten.

Kan du experimentera i liten skala?

För att lyckas med digital marknadsföring gäller det att testa, testa och testa. På så sätt kan du hela tiden fortsätta förbättra dina resultat. 

Eftersom sociala plattformar är i ständig utveckling är det också nödvändigt att testa nytt, för att ens bibehålla resultaten du har idag.  

Samtidigt är det viktigt att tänka till kring dina resurser. Sätt en plan från början som svarar på frågor som:

  • Vad ska testas?
  • Hur ska det testas?
  • Hur ska resultatet mätas?
  • Vad är en rimlig omfattning?

På så sätt kan du följa upp testet på ett bra sätt, och bedöma om resultatet innebär att det är värt att fortsätta eller justera sättet du jobbar. 

Vi på BBO rekommenderar att testa smått, så att du ser om experimentet flyger eller inte innan du satsar större med din tid och/eller budget. 

Genom att hålla dina test relativt småskaliga riskerar du mindre resurser – och det blir lättare att även se ”misslyckanden” som en värdefull lärdom.

 Så gör du för att följa nyheter på sociala medier

För att du alls ska kunna utvärdera en funktion måste du först veta att den finns. 

Men du har en massa annat att göra, så hur ska du kunna hålla koll på allt som händer? Ett tips är att följa nyhetsbrev.

Några nyhetsbrev vi gillar är:

  • Social Media Today: Dagligt nyhetsbrev som du kan skumma på 10 sekunder. Fångar något ditt intresse, klicka dig vidare till artiklarna.
  • Social Media Examiner: Nyhetsbrev som kommer med en gratis rapport när du registrerar dig. 
  • Ingager: Snabbläst nyhetsbrev med matnyttigt innehåll om trender på Metas kanaler. 
  • Bonus! Instagramkontot @mosseri: Drivs av Instagrams VD som gärna delar med sig av nyheter på plattformen. Lite av ett nyhetsbrev i sig!

Andra tips är att:

  • Fråga din sociala medier-specialist. Vi på BBO håller oss uppdaterade om förändringar och lyfter de som verkar relevanta för dig som är kund hos oss. Men du är alltid välkommen att fråga själv också!
  • Använda sociala medier. När du använder sociala medier själv kommer du upptäcka saker du inte sett förut, se när nya funktioner dyker upp och bygga en trygg magkänsla kring vad som fungerar på plattformarna.

Följa företag du tycker är bra på sociala medier. Det här går lite in i att använda sociala medier, men att följa företag som är bra på sociala medier kommer både hjälpa dig upptäcka nya funktioner och se hur de kan användas. 

Följa BBO på Facebook, LinkedIn och Instagram. Jag och mina kollegor uppdaterar ofta där när nya funktioner dyker upp.