Webbredaktören – såhär skriver du bättre innehåll

BBO | 2011-06-01 | Innehåll

När man talar om SEO blir diskussionen många gånger väldigt akademiskt orienterad. Tekniker låser in sig och man talar om kodstrukturer, sitemaps och länkkraft. Mer sällan är webbredaktören eller den innehållsansvarige som dagligen skall arbeta med innehåll på en webbplats, själva grundplåten i SEO, med i diskussionen.

Som webbredaktör så behöver man inte vara ajour med de senaste tekniska framstegen. För mycket information medför snarare att man överanalyserar situationer man ställs inför och det färdiga resultatet blir sämre än vad man kunnat önska.

Men vad kan behöva tänkas på som webbredaktör? I det här inlägget listar vi 10 tips och exempel som kan göra dig som ansvarig för innehåll på en webbplats till en bättre SEO med större genomslagskraft i sökresultaten.

#1 Analysera dina besökare

Låg säga att du är driver en blogg om TV och du vill skriva en text om Sveriges Television och dess förträfflighet. Det är i det här läget som du skall börja fundera på vilket sökord som kan vara mest relevant för dig att använda i just den här artikeln.

Låt oss göra en sökning med Google Keyword Tool. Google Keyword Tool är ett verktyg som återger en ungefärlig siffra på antalet sökningar som ett specifikt sökord har varje månad.

Det är betydligt fler människor som söker på SVT än vad det är som söker på Sveriges Television, och då är ändå betydelsen den samma.

Nyckeln ligger i att identifiera hur dina besökare söker. Rätt sökord kan vara av stor betydelse för hur många besökare du når.

#2 Utforma din titel rätt

Som webbredaktör så är titeln ett av de viktigaste verktyg du har till hands för att påverka hur Google uppfattar innehållet på din webbplats. Utöver det så syns även din titel i Googles sökresultat varför mängden klick du får kan vara direkt avgörande för hur du utformar din titel.

Din titel skall ordagrant beskriva innehållet på din sida med sökord, mana till din läsares nyfikenhet och locka dem till att klicka. Försök även att placera relevanta sökord så tidigt i din titel som möjligt.

Dålig titel:

Sveriges bästa teve

Bra titel:

SVT: Världens bästa underhållning – nästan gratis

Den första titeln är i sig väldigt fattig på innehåll, handlar artikeln måhända om TV 4 eller någon serie? Det andra förslaget är desto bättre. Vi får med sökordet tidigt i titeln och vi fyller på med mer beskrivande text som kan locka läsare.

#3 Sökord tidigt i din text

Nu du skriver din text så vill du i så stor utsträckning som möjligt inleda den första meningen och stycket med det sökord som är relevant för ditt innehåll.

I vårat exempel så skulle första meningen i första rubriken därför kunna se ut ungefär såhär:

”SVT är, hur mycket man må älska eller hata att betala TV-licensen, ett unikum i den globala mediasfären. Helt utan politiska eller kommersiella intressen…”

#4 Nyttja äldre material

Kontextuella länkar i din text är den bästa formen av länkar som du kan använda internt på din webbplats. När du har möjlighet så skall du i din text alltid länka till liknande artiklar på din webbplats.

Nämner du Eva Hamilton, nuvarande chef för SVT, i din artikel om SVT’s förträfflighet så ska du länka till en artikel om Eva Hamilton, förutsatt att en sådan finns.

#5 Beskriv dina bilder

Bilder i löpande text är perfekt för att bryta upp långa textstycken. Det ger läsaren andrum. Viktigt att tänka på är att vi människor klarar av att se vad en bild föreställer och skall förmedla. Det gör inte Googel och andra sökmotorer.

Därför är det viktigt att alltid förse bilder med den så kallade ALT-taggen. Med hjälp av en beskrivande ALT-tagg så hjälper du sökmotorerna identifiera innehållet i bilden och dess sammanhang i texten. Se dokumentationen för just ditt publiceringsverktyg hur du ska göra med dina bilder.

#6 Vad händer i din omvärld

Ta det för vana att alltid följa vad som händer i din omvärld. Vad är den heta potatisen just nu?

Människor söker på det som är aktuellt. Om du kan vara tidigt framme i ett ämne som senare tar fart så kan du räkna med att du får ta del av en stor del av den trafik som skapas förutsatt att ditt innehåll håller hög kvalité.

#7 Kvalitet

Kvalitet är en ack så uppenbar men ändå så försummad punkt i den här listan.

Med innehåll av låg kvalitet så kommer ingen läsa ditt innehåll. Ingen kommer heller vilja sprida det vidare. Genom att ständigt kontrollera och vidareutveckla ditt innehåll så kommer du i långa loppet vara den som når högst i sökresultaten. Ta dig hellre tiden att skriva 1 eller 2 längre texter med hög kvalitet än att snabbt publicera flera korta och dåligt underbyggda texter av låg kvalitet.

#8 Kontinuitet

Allt för många webbplatser har text daterad allt för långt tillbaka i tiden. En levande sida attraherar besökare.

Trots att antalet uppdateringar av innehållet på webbplatsen har mindre direkt effekt för hur webbplatsen placerar sig i sökresultaten så är kontinuitet viktigt för hur du uppfattas av dina besökare.

Att vara tidig ute med ny och aktuell text, fortsatt av hög kvalitet, kommer hjälpa dig att bygga upp en auktoritär persona. Människor kommer välja att återvända, länka och dela texterna. Något som i det långa loppet är positivt för din position i sökresultatet.

#9 Integrera med social media

Social media har på senare tid fått en allt viktigare roll i hur en webbplats bedöms och rankas av sökmotorer. Olika typer av aktivitet i sociala media där en webbplats omnämns kan ha direkt effekt på sökresultaten. Därför är det viktigt att alltid koordinera innehåll med aktiviteter kring social media.

#10 Du skriver för människor

Vårt sista tips är att, hur mycket man än tänker på olika SEO-parametrar så är det fortfarande människor, du och jag, som läser innehållet. Du skall alltid skriva för människor först och främst. För stort fokus på sökmotorerna kommer göra mer skada än nytta på ditt innehåll.