Visuell inspiration till din innehållsstrategi!

Karolina | 2019-02-26 | Innehåll

Dagen efter en vinprovning fick innehållsspecialisten Chris Lake feeling. Sedan en tid hade han varit sugen på att skapa någon form av visuellt hjälpmedel, så han öppnade Excel och satte ihop ett periodiskt system för content marketing. Vi menar att resultatet som publicerades 2014 fortfarande håller ganska bra även 2019. Särskilt när du sätter ihop en innehållsstrategi.

Lathund för innehållsstrategi

Det periodiska systemet för content marketing skapades av Chris Lake från Econsultancy. Content marketing kan översättas till innehållsmarknadsföring, men vi tycker att Lakes infographic är en strålande resurs specifikt för att skapa en innehållsstrategi.

Naturvetenskapens periodiska system som listar grundämnen efter deras egenskaper har vidareutvecklats under åren. Uppdateringar har gjorts både då nya grundämnen har upptäckts och när forskare har nått nya insikter. Kanske skulle den sortens uppdatering kunna göras även för det här systemet.

Det är svårt att inte dra på smilbanden åt att Vine och Google+ listas som potentiella plattformar. Och Lake har påpekat själv att Hacker News knappast är en relevant kanal för alla företag. Men bortsett från den här sortens småpetiga anmärkningar kan det periodiska systemet vara en utmärkt källa till inspiration och eftertanke när en ny innehållsstrategi är på gång. För den delen även när du ska skapa unikt innehåll.

Heltäckande strategier för innehåll

När vi skapar innehållstrategier under workshoppar tar vi precis som Lake upp kanaler, innehållstyper, mål och mätning. Men några av våra centrala punkter ryms inte i Lakes periodiska system. Till exempel innehållsteman och köpresan.

Målen med innehållsstrategin sätts ofta först, i och med att allt annat ska formas efter dem. Det är också bra att tidigt bilda sig en uppfattning om vilken eller vilka målgrupper som du vill vända dig till, eftersom det styr hur innehållet ska formas. Därefter brukar vi ta fram ett par olika innehållsteman, som passar för att representera ditt företag och nå ut med rätt budskap. För tydlighetens skull formulerar vi ett syfte med varje tema och diskuterar vad mottagarna kommer att få ut av innehållet. Varje innehållstema knyts till ett steg i köpresan (see, think, do och care) för att säkerställa att du når ut med rätt budskap till mottagare som är redo för det. Vi brukar även ta fram exempel på inlägg till olika kanaler. I samband med det besvaras frågor kring vilken sorts innehåll (video, bilder, text och så vidare) som passar för varje tema. Sist, men absolut inte minst, diskuterar vi hur resultaten ska mätas. Som med all digital marknadsföring är mätning vitalt för att förbättra resultaten löpande.

Vill du skapa en strålande innehållsstrategi? Ta en titt på resurser som Lakes periodiska system och fundera kring hur det kan appliceras på ditt företags förutsättningar. Vill du få råd från experter kring mätning och vad som går hem? Hör av dig till oss för att snacka innehåll!

Karolina Winqvist

Karolina har flera års erfarenhet som webbredaktör och kommunikatör. Hon stormtrivs med att få vara kreativ, analytisk och problemlösande i sin omväxlande yrkesroll. På fritiden brukar hon packa hembakad fika och locka med hela familjen på utflykter till skog och hav.