SEM – vad är det egentligen?

SEM är en förkortning av ”Search Engine Marketing”, och översatt till svenska blir det sökmotormarknadsföring. Det kan ju tolkas som att det handlar om all form av marknadsföring i sökmotorer, men där är det lätt att gå bet.

Faktum är att med SEM menar man enbart den betalda sökmotormarknadsföringen, så som Google Ads och Bing Ads – alltså när man betalar sökmotorn per klick för att få synas i sökresultatet. Detta skiljer sig då alltså ifrån SEO, som handlar om att synas i den organiska träfflistan – vilket inte kostar något till sökmotorn (men arbetet som krävs för att lyckas bra med det kostar om man inte gör det själv).

SEM kallas även ibland för SEA, ”Search Engine Advertising” – en förkortning som kan upplevas vara bättre eftersom den då tydligare anspelar på köpt utrymme (Advertising = typiskt sett köpt annonsering) – men i Sverige är begreppet SEA inte särskilt vanligt, SEM är mycket vanligare.

Håll dig uppdaterad

Håll dig uppdaterad och ta del av tips och trix kring digital marknadsföring! I vårt nyhetsbrev får du våra senaste spaningar och lär dig mer om ämnen om vi tror kan vara intressanta för dig som arbetar med kommunikation på de digitala plattformarna.

Jag samtycker till att de personuppgifter jag här lämnar behandlas enligt gällande integritetspolicy

Alla rättigheter förbehållna © 2023

Våra kontor

Stigbergsliden 7
414 63 Göteborg, Sweden

Drottninggatan 71C
111 36 Stockholm, Sweden

Gran Via de les Corts Catalanes, 613
08007 Barcelona, Spain

Postadress:
Gustaf Dalénsgatan 30
417 24 Göteborg

Orgnr: 556428-5350