Tricket för att ta reda på vilka marknadsinsatser som ger resultat (UTM-taggning)

Olle Saxgård | 2021-11-04 | Analys

Den smarta lösningen som hjälper dig utvärdera din marknadsföring och din byrås insatser. Det stavas UTM-taggning. 

Vilket är mycket lättare att greppa än du kanske tror! Vi lovar att du kommer förstå vad UTM-taggning går ut på när du har läst det här blogginlägget.

Poängen med UTM-taggar: att kunna utvärdera marknadsföringen på riktigt

Digitalt marknadsföringsfolk slänger sig ofta med ordet ”optimera”. Med det menas att mäta vad som går bra och göra mer av det. Just det blir mer möjligt när du börjar använda UTM-taggar. 

Vi på BBO använder oss ofta av dem. En gång då UTM-taggning gav intressanta resultat var inför ett av våra frukostseminarier. Vi ville testa hur effektivt det var att låta våra medarbetare bjuda in sina kontakter. 

Vi gav varje medarbetare en egen länk till anmälningssidan, komplett med en UTM-tagg som var knuten till individen. Medarbetarna uppmuntrades sedan att dela länkarna i sina sociala medier för att locka sina kontakter till att anmäla sig.

I och med det kunde vi ha en intern tävling kring det hela. Men framförallt kunde vi se resultaten i detalj. Det visade sig att personliga länkar fungerade jättefint i det här sammanhanget – något vi hade haft svårt att få reda på utan UTM-taggar.

Genom andra UTM-taggar kunde vi samtidigt se hur många anmälningar som kom via våra nyhetsbrev, företagets egna inlägg på sociala medier och liknande. 

Vill du få hjälp med att spåra alla dina marknadsinsatser, hör av dig till oss!

Kontakta oss här!

Vad är en UTM-tagg?

UTM-taggar sätts på länkar som används i marknadsföring för att kunna spåra hur många som klickar på länken – och vad de gör efter att de har klickat på den. Till exempel hur många som går vidare med ”köp” eller motsvarande för ditt företag, efter att ha klickat på en viss länk.

Vad kan jag se med de här taggarna då?

Beroende på hur detaljerat du vill kunna utvärdera din marknadsföring kan du lägga ribban för UTM-taggning på olika nivåer. 

Om du mest vill ha lite koll eller har utmaningar i form av tid och budget kan du göra det enkelt för dig. Vill du se saker på detaljnivå går det alldeles utmärkt. 

Säg att du håller i utbildningar och ska släppa en ny kurs. Du vill att så många som möjligt ska anmäla sig till den kursen. Om du UTM-taggar alla länkar till anmälningssidan du använder i marknadsföringen kan du bland annat svara på frågor som:

  • Ledde bannerannonsering, sociala medier eller något annat till mest trafik? 
  • Vilka inlägg på sociala medier drev mest trafik?
  • Vilka inlägg på sociala medier ledde till flest anmälningar?
  • Om du kör ett A/B-test eller flera annonsvarianter – vilken version ledde till flest anmälningar?

Ha i åtanke att alla marknadsföringsinsatser inte har samma mål. Vissa insatser är till för att få personer att upptäcka ditt erbjudande, hjälpa potentiella kunder inför köpbeslut och slutligen göra själva köpet (eller ta kontakt om ditt mål är fler leads). Sedan följer marknadsföringen som ska värna om kundrelationen. 

Så stirra dig inte blind på att en trafikkälla inte ledde till ”köp” eller motsvarande i lika hög grad som ett annat. 

Kanske är syftet med den trafikkällan en annan? Hur går det i så fall med resultaten som ska mätas där? Det här är frågor som du kan ställa till din byrå om du samarbetar med en.

Är det svårt att skapa UTM-taggar?

Det är inte supersvårt och inte superlätt heller. Det knepiga ligger i att se till att alla som skapar taggar till din webbplats gör det på samma sätt, så att resultaten blir så rättvisande som möjligt. 

Själva taggarna kan du skapa i Googles verktyg Campaign URL Builder. Nackdelen med det är att det inte går att sätta standardriktlinjer för ditt företag, så risken blir att alla gör på sitt eget sätt. För att se till att alla på ditt företag skapar UTM-taggar på samma sätt kan du skapa ett Excel-ark som genererar taggar utifrån en gemensam mall. 

Det här kan oftast din byrå hjälpa dig med. Till exempel kan vi på BBO det. 

Så överraskande lätt är det att förstå en UTM-tagg

hemsidan.se/varenskurser/?utm_source=instagram&utm_medium=paid_social&utm_campaign=varnyheter2021&utm_term=alumner&utm_content=videonmedstina

En fröjd för ögonen, eller hur? Nej, vi förstår att det så där på första anblick är svårt att förstå vad en UTM-tagg innebär. Men det är överraskande lätt när du har fått det förklarat. 

Låt oss bryta upp exemplet ovan i mindre delar:

  • hemsidan.se/varenskurser/ : Här har vi webbadressen i sin ursprungliga form, utan UTM-tagg.
  • ? : UTM-taggar börjar alltid med frågetecken
  • utm_source=instagram : Source står för källa. Den här länken ska användas i samband med något på Instagram.
  • & : Det här tecknet markerar övergång till nästa ”parameter” i taggen (vi kan kalla det nästa ”grej” i taggen)
  • utm_medium=paid_social : Medium är lite mer specifikt än source och visar på vilket format du använder länken i. Du kan välja själv hur specifik du vill vara. Om du vill klumpa ihop alla sponsrade insatser på sociala medier skulle du till exempel kunna använda ”paid_social” som ”medium” på alla länkar till sponsrade social-inlägg.  
  • utm_campaign=varnyheter2021 : Nu är vi framme på vilken kampanj det gäller. I det här exemplet ska företaget lansera nya kurser till våren och vill spåra vilka insatser som hjälpte dem bäst under lanseringskampanjen. Då sätter de samma ”campaign” på alla länkar som hör kampanjen till, i det här fallet märks alla med ”varnyheter2021”.

utm_term=alumner : Term kan användas för att ange sökord vid sökordsannonsering. Det vill säga om du vill se vad dina webbplatsbesökare sökte på innan de klickade på din annons. Google Ads kan spåra det här automatiskt, så term används mer för andra sökmotorer som Bing. Du kan också använda term för att visa vilken målgrupp annonsen riktades mot, om

  • du annonserar på sociala medier. I det här fiktiva exemplet riktades annonsen mot alumner. 
  • utm_content=videonmedstina : Med content anges något innehållsmässigt som utmärker annonsen länken hör till. I vårt fiktiva exempel har de använt en video med en kvinna som heter Stina. 

Source och medium är de parametrar som är obligatoriska i en UTM-tagg. 

Är det svårt att följa resultaten med UTM-taggar?

Samma här, inte superlätt och inte supersvårt. I alla fall inte på en grundläggande nivå. Datan samlas i statistikverktyget Google Analytics. Enklast ser du trafiken från dina länkar i rapporten Campaigns (men datan finns även i andra rapporter, exempelvis Source/Medium). 

Så här kallas det som samlas in med dina UTM-taggade länkar i Google Analytics:

  • utm_source: syns under “source” eller “källa”
  • utm_medium: syns under “medium”
  • utm_campaign: syns under “campaigns” eller “kampanjer”
  • utm_term: visas som “keyword” eller “sökord”
  • utm_content: visas som “ad content” eller “annonsinnehåll”

I och med det kan du se på detaljnivå vad som utmärker annonser som presterar bra. Presterar exempelvis annonser som använder videon med Stina (från vårt tidigare exempel) bättre än annonser som använder stillbilder från en bildbank?

Vill du ha hjälp att förstå Google Analytics kan din byrå ofta hjälpa dig, i alla fall vi. 

Tagga till!

Nu hoppas vi att du är taggad på att komma igång med det här. Vill du få fler lättförstådda förklaringar på saker som har med digital marknadsföring att göra – prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Olle Saxgård

Med erfarenhet av digital analys och annonsering sedan 2017 och en utbildning till webbanalytiker hos Medieinstitutet säkrar Olle att våra kunder får rätt siffror och insikter som beslutsunderlag. Olle är ett stort fan av musik från 60- och 70-talet, att titta på fotboll och att spela tv-spel.