App Store Optimering

Carl-Gustav Öberg | 2014-03-07 | Sökmotoroptimering

I nuläget ligger miljontals appar uppe i Apples App Store och att få din app upptäckt är en av de största utmaningarna för apputvecklare idag. Om du är en apputvecklare är det viktigt att känna till de olika metoder som finns för att marknadsföra appar. App Store Optimering (ASO) är en av de viktigaste metoderna som också ofta glöms bort. Enligt flera studier under de senaste åren så är det vanliga sättet för användare att hitta nya appar genom att söka på olika termer i App Store. Därför är det väldigt viktigt att man har en väl utförd ASO, så att appen rankar väl i relevanta sökningar.

I detta blogginlägg kommer vi gå igenom ASO för Apples App Store. Dock ska det inte glömmas bort att Google Android har större antal nedladdade appar och vi kommer därför förmodligen gå igenom optimering för Google Play store i ett senare inlägg. Enligt ABI Research (mars 2013), är det totala antalet appar som laddas ner per OS:

 • Google Android: 58%
 • Apple iOS: 33%
 • Microsoft Windows Phone: 4%
 • BlackBerry: 3%

Gör din hemläxa

Det första du behöver göra är att undersöka vilka sökord och termer du vill att din app ska ranka på. Ta reda på var sökvolymen ligger, vilka konkurrenter som rankar högt och varför? ASO är en iterativ process, det betyder att även om du gör bra en bra sökordsanalys och optimerar väl från början så kommer du förmodligen inte hitta de bästa sökorden direkt. Dock ska man se upp med att ändra sökord för grovt och för ofta då det kan bli svårare att hittas via ”word of mouth”. En till faktor som påverkar är att det kommer nya appar hela tiden och sökordstrender kan därför ändras snabbt. Det är därför viktigt att ständigt hålla koll på hur väl din app och dina konkurrenters appar rankar och göra ändringar därefter. För att inte behöva lägga all din tid på att manuell övervakning kan det vara bra att använda analytics verktyg som: http://www.flurry.com/http://apsalar.com/ m.fl.

Använd din ”appsida” som en landningssida

ASO är inte bara viktigt för att ranka väl i sökresultat, när du väl får besökare till din sida ska du övertyga dem att ladda ner din app. När en besökare kommer in på din sida har du väldigt begränsad tid att konvertera denna till en kund. För att få maximalt antal konverteringar måste alla element stämma. Faktorer för optimal ASO är som följer:

On-page optimering

 • Titel: Det här är den viktigaste delen av optimeringen. Använd det mest relevanta sökordet med högst sökvolym här. Titeln ska klart och tydligt beskriva appen och samtidigt vara säljande. Titeln ska vara under 25 tecken annars blir den kapad, vilket inte är bra för användarupplevelsen.
 • Beskrivning: Det är här du säljer din app och alla dess fantastiska funktioner! Håll det kort och koncist, besökarna använder mobiltelefoner och orkar inte läsa långa texter. Se till att dina 2 – 3 första meningar säljer in appen, sedan måste besökaren klicka på ”more” för att se resten av beskrivningen.
 • Logga: Detta är ett bra sätt att kreativt uttrycka vad din app gör. En tråkig och oprofessionell logga kan skrämma bort besökare innan de ens klickat sig in på din appsida.
 • Skärmdumpar: En bild säger tusen ord. Ett av de större misstagen man kan göra är att bara ta skärmdumpar från appen.  Skapa beskrivande skärmdumpar, gärna med text i som hjälper till att beskriva funktioner.
 • Kategori: Se till att placera appen under rätt kategori. Många hoppar rätt in i kategorier när de söker efter appar, se därför till att lägga appen rätt. Apple tillåter en sekundär kategori vilket kan vara ett bra sätt att fånga in mer besökare. Se däremot alltid till att prioritera så att den primära kategorin blir den bäst passande.
 • Sökord: Kvalitet är viktigare än kvantitet. Håll dig borta från tvivelaktiga metoder som att använda en konkurrents varumärke. Basera dina sökord på en väl genomförd sökordsanalys.

Off-page optimering

 • Betyg och recensioner: Appar med högre betyg rankar högre och positiva recensioner kan påverka konvertering väldigt kraftigt. Du vill ha fler betyg och recensioner, men inte om de är negativa. Optimalt sett behöver du alltså ett sätt att få kontakt med dina kunder i din app. Detta ger dem en plats att ventilera och prata direkt med utvecklaren. Sedan vill du även kunna styra nöjda kunder till att lämna positiva recensioner i App Store.
 • Antal nedladdningar: Här kommer resten av din marknadsstrategi in. Ju mer nedladdningar din app har, desto högre rankar den. Att ha bra ASO är en viktig del, men du behöver även synas i sociala medier, bloggar etc. Bygg upp varumärkeskännedom, skapa en bra app som användare gillar och berättar för sina vänner om.

Vidare läsning: http://moz.com/blog/top-three-inbound-marketing-strategies-for-mobile-apps

Carl-Gustav Öberg

Carl-Gustav kallas CG eller Calle och är också en av BBO:s grundare. Han brinner för entreprenörskap och har skapat resultat online sedan 2003. CG tenderar att nörda ner sig i det han är intresserad av, som digital marknadsföring, bilsport, skidåkning, matlagning och kombuchabryggning.