Därför ger BBO dig så stor frihet att välja varifrån du jobbar
På BBO har distansarbete alltid varit ett alternativ, som har förstärkts ytterligare sedan pandemin. Hos oss är det viktigast att du kan utföra ditt arbete på ett bra sätt – var och när du gör det är inte lika centralt. Läs vidare för att ta reda på mer om hur livet som BBO:are ger dig ökad frihet!
Din kompetens är viktigare än var du sitter
– För oss är det givet att anställa medarbetare utefter kompetens och personlighet, snarare än var du har din kontorsstol rent geografiskt.
Så beskriver vår Chief Operating Officer Andrea Knape BBO:s approach till hybrid- och distansarbete.
Vissa BBO:are vill jobba helt från kontoret, vissa helt hemifrån och vissa väljer att befinna sig någonstans på skalan däremellan. Vi tror att vägen framåt oavsett bransch är att kunna individanpassa personlig utveckling. Inte minst genom att göra det möjligt att kombinera yrkesrelaterade drömmar med privata drömmar.
Andrea delar till exempel sin tid mellan BBO-kontoren i Sverige, sitt hemmakontor och sin lägenhet i Palma.
– För mig är det en stor fördel att kunna växla min vardag när tillfälle ges. Då passar jag på att både öva på spanskan och ta lite varmare promenader längs med vattnet efter jobbet. Personligen är jag en person som behöver socialt umgänge med mina kollegor på plats för att må optimalt. Så jag föredrar att växla min arbetstid mellan något av våra kontor och distans.
Andrea menar att om man har en tät dialog och upparbetad arbetsmetodik så ska det inte spela någon roll om du bor i Barcelona eller i Stockholm.
– Man ska kunna upptäcka världen medan man arbetar hos oss! Det ena behöver inte utesluta det andra. Det viktiga är att var och en bidrar till att arbetet fungerar så optimalt som möjligt och att man mår bra. Alternativet att jobba som frilansare passar inte alla. Min kollega uttryckte det bra där hon menade på att man som medarbetare ser fördelen i att ha en trygg anställning och att samtidigt få lov känna sig som en digital nomad.
Hos oss styr du över din vardag
År 1985 presenterade psykologerna Richard Ryan och Edward Deci självbestämmandeteorin. Enligt den leder självbestämmande till ökat engagemang, nöjdhet och välbefinnande på jobbet. Ryan och Deci menar att anställda med ökat självbestämmande tenderar att se sina arbetsresultat som en följd av sin egen inre förmåga. Forskarna menar också att självbestämmande bygger motivation att prestera ännu bättre. Mer om kopplingen mellan självbestämmande och flexibla arbetsförhållanden kan du läsa via Harvard Business Review.
Det här känner Andrea igen från verkligheten på BBO.
– Var och en vill kunna lägga upp sitt liv utefter egna premisser för att trivas i sin vardag. Där vill inte vi vara en bromskloss utan snarare en stöttepelare. Vi vill öppna dörren för våra anställda, både sett till utveckling rent yrkesmässigt men även en individs personliga dörrar. Vi har en tro på att man ska kunna fläta samman sina privata drömmar med sitt arbetsliv. Där vill vi underlätta för de medarbetare som vill utvecklas även utanför jobbet oavsett om man vill klara av att springa ett marathon-lopp, slippa stressa till dagis eller upptäcka världen medan man arbetar hos oss. Vi är alla olika individer och där är varje enskild dialog med medarbetare oerhört viktig. Samtidigt är det ju så att om vi inte tar hänsyn till en individs hela livssituation så riskerar vi inte bara att tappa duktiga medarbetare utan vi får även svårt att anställa.
Självbestämmande och individuella upplägg för att jobba helt eller delvis hemifrån är inte en nyhet för BBO. Därför har det känts naturligt att stärka den möjligheten, snarare än att tvinga våra medarbetare att passa in i standardiserade mallar för hur en hybridlösning ska se ut. Varje individs upplägg bestäms mellan varje anställd och den närmsta chefen. Vi vill att kontoren ska vara så trevliga att folk ska vilja komma dit, snarare än en plats med obligatorisk närvaro.
– Alla vill inte nödvändigtvis flytta till Barcelona eller vara i Thailand i 4 månader och jobba. För mig personligen är det viktigt att jag kan få planera mitt arbete så att jag även kan komma iväg till gymmet under dagen och slippa stressa med barnhämtning och så vidare. Det är något förlegat i att tvinga in människor i stöpta former, säger Andrea.
Så tacklar BBO utmaningar på distans
När Västra Götalandsregionen såg över hur arbetstagare har upplevt hemarbetet under coronapandemin kom de fram till att arbete hemifrån hade haft tre huvudsakliga fördelar.
- Möjlighet att jobba ostört och jobba sammanhängande med uppgifter.
- Medarbetare har sluppit tidstjuvar i vardagen, som ställtider mellan möten och transport till och från jobbet.
- Ökade möjligheter att kombinera jobbet med andra delar av livet. Som fritidsaktiviteter, hushållssysslor och barnansvar.
Samtidigt såg regionen att det har funnits utmaningar och behov av vissa förutsättningar för att ta del av de här fördelarna.
Eftersom fler av våra medarbetare än vanligt har jobbat på distans under pandemin har vi på BBO sett över hur vi kan bli ännu bättre på att lösa de utmaningar som finns. Det kommer vi även fortsätta att finslipa löpande.
Tekniska förutsättningar
En fördel vi har i sammanhanget är att vår bransch lämpar sig väl för distansarbete. Majoriteten av våra arbetsuppgifter går utmärkt att hantera digitalt. Eftersom delar av våra team jobbade på distans redan innan pandemin fanns arbetssätt på plats för att möjliggöra det på ett bra sätt. Under de senaste åren har BBO finslipat tekniska processer ytterligare för att anpassa oss till en verklighet där distansarbete blir vanligare.
Social sammanhållning
Även de som inte jobbar på samma kontor som sin chef och sitt team ska känna sig välkomna i den gemenskap som vi är stolta över att ha på BBO. Andrea berättar att vi hela tiden utvärderar vårt arbetssätt för att nå dit.
– Vi har blivit ännu bättre på att sätta upp effektiva lösningar och bra rutiner för kommunikation via olika kanaler och våra medarbetare har varit duktiga på att tillsammans tighta till teamen på rätt sätt. Det är viktigt för att skapa teamkänsla men även för att alla ska må bra rent psykiskt.
Onboarding för nyanställda
Att vara ny på jobbet kan vara svårt som det är i början – och på distans kan det finnas ytterligare utmaningar. Andrea berättar att BBO försöker möjliggöra för nyanställda att göra sin onboarding på ett av kontoren i den mån det går.
– Just nu har vi onboarding med en medarbetare som ska sitta helt remote. Han bor här i Göteborg under en hel veckas tid och får första delen av sin onboarding på plats. Där har vi en strukturerad process där man som ny får introduktioner, hälsar på kollegor och en afterwork brukar vi även hinna med. Den första tiden är naturligtvis viktig för oss alla och där utvärderar vi oss hela tiden. Men återigen så anpassas onboarding-processen utefter individ, team och roll.