Är du nyfiken på vad en digital köpresa är, hur den kan användas och vad det ger dig? I det här blogginlägget reder vi ut just det. Vi berättar även om den modell för köpresa som vi använder: See-Think-Do-Care. Läs vidare så får du kanske ett riktigt aha-ögonblick!
Vad är en digital köpresa?
En digital köpresa är kundens resa till köp och vidare. Ofta används köpresan som ett verktyg för att sätta igång ett nytt tankesätt, där du lämnar ditt eget perspektiv från insidan av företaget och försöker förstå kundernas synvinkel. Till exempel genom att reflektera kring deras behov, funderingar, utmaningar, beteende, drivkrafter och förväntningar i olika stadier före och efter köp. Utifrån vad du kommer fram till kan du sedan anpassa din marknadsföring för mottagarna.
Det vinner du på att arbeta med en digital köpresa
När du har kundernas perspektiv som utgångspunkt kan du verkligen vara träffsäker med din digitala marknadsföring. Du går från att nå rätt målgrupp till att nå den med rätt budskap vid rätt tid.
Genom att arbeta med en digital köpresa som verktyg kommer du få en helt ny förståelse för din målgrupp. Att lära känna kunderna är inte bara kul, det ger dessutom bättre förutsättningar för att möta och överträffa deras förväntningar. När du har gjort det är det mer troligt att de väljer dig över en konkurrent. För människor tenderar att välja företag som de redan är bekanta med, och ännu hellre som de har en positiv relation till.
Behöver du hjälp med att implementera den digitala köpresan i din verksamhet?
Det finns många modeller för köpresan. Den som vi använder i vårt eget arbete heter See-Think-Do-Care. Det här ramverket har utvecklats av Avinash Kaushik, som har ett imponerande CV. Bland annat är han ”The Digital Marketing Evangelist for Google”.
Vi har valt modellen See-Think-Do-Care av två anledningar. Dels är den kompatibel med de flesta företag, dels är fasernas betydelse och syfte lätta att förstå och arbeta med. Då jämför vi med andra ramverk som Attention-Interest-Desire-Action-Satisfaction (AIDAS) och Awareness, Consideration, Purchase, Retention, Advocacy (ACPRA).
Modellen delar upp publiken för din marknadsföring i fyra grupper baserat på deras avsikter. Enligt modellen ska marknadsförare jobba med att nå ut till personer i samtliga faser. Så här definierar vi de olika grupperna och syftet med marknadsföringen som vi riktar mot dem:
Grundbulten i definitionerna är alltså nåbara potentiella kunder. En potentiell kund visar (framförallt genom sitt beteende online) att de har något mått av avsikt att genomföra köp. Att de är nåbara innebär att du kan nå dem med din marknadsföring.
Ett exempel på köpresan digitalt
Det blir lättare att förstå det här med ett exempel, så låt oss säga att ditt företag säljer danska designmöbler. Då kan grupperna i köpresan digitalt se ut så här:
See: personer som kan och vill lägga pengar på design till sitt hem.
Think: personer som kan och vill lägga pengar på design till sitt hem, och funderar på att ändra sin nuvarande inredning.
Do: personer som kan och vill lägga pengar på design till sitt hem, och vill ändra sin nuvarande inredning nu.
Care: personer som har gjort ett köp hos din butik för danska designmöbler.
Personerna i See-fasen har ingen avsikt att köpa några möbler just nu. Men de är ändå potentiella kunder. För någon gång i framtiden kommer troligen resursstarka människor med designintresse vilja inreda sina hem med designmöbler. Därför bör du göra personer i See-fasen bekanta med ditt företag, så att de har ditt varumärke i åtanke. För att nå personer i See-fasen kan du till exempel arbeta med riktad annonsering på sociala medier och med bannerannonser i Googles displaynätverk.
Så till Think-fasen. Personerna i den här fasen har fått upp ett visst intresse för designmöbler, kanske genom marknadsföring eller en händelse i verkliga livet. För att fånga upp personer i Think-fasen är det strålande att synas i sökresultaten, både med annonsering och sökmotoroptimering. Den danska designbutiken skulle kunna arbeta med en aktiv företagsblogg som ger inspiration till inredningsentusiasten, till exempel med tips om de senaste trenderna eller hur man blandar mönster på ett bra sätt.
Personer i Do-fasen är i princip redo att klicka hem nya möbler. Och du vill maximera antalet genomförda köp. Här gäller det att synas på rätt plats vid rätt tid och att ha ett tydligt budskap som matchar målgruppens önskemål. Till exempel kan vi arbeta med remarketing, alltså annonsera mot personer som har besökt din webbplats, för att påminna dem om att du och dina designmöbler finns. Med dynamisk remarketing kan vi till och med visa de produkter som de har tittat på. I Do-fasen är det viktigt att smida medan järnet är varmt, så gör det enkelt att hitta din webbplats på Google. Det är minst lika viktigt att webbplatsen gör det enkelt att genomföra köp online eller hitta adressen till din fysiska butik.
När en kund har handlat designmöbler hos dig går de in i Care-fasen. Det har blivit dags att vårda er kundrelation för att bygga lojalitet. Personer i Care-fasen skulle kanske uppskatta ett inspirerande Instagram-flöde och ett nyhetsbrev som berättar om nya kollektioner, erbjudanden och blogginlägg. Självklart är det även viktigt att det praktiska stämmer. Till exempel att de kan hitta en FAQ-sida på webbplatsen och komma i kontakt med kundsupport om något skulle krångla med beställningen.
Det här är ett exempel, men den digitala köpresan kan användas på olika sätt av olika företag!
Ett sätt att öka din konkurrenskraft
Många bolag lägger enorma mängder tid och pengar på att annonsera mot den digitala köpresans Do-fas. Genom att börja använda See-Think-Do-Care kan du identifiera glapp i din marknadsföring, som du kanske aldrig hade reflekterat över tidigare. Eller upptäcka att du är bäst i stan så klart. Men det kan nästan alltid bli bättre!
Sugen på fler tips om digital marknadsföring? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få precis det direkt till din inkorg.
Carl-Gustav Öberg
Carl-Gustav kallas CG eller Calle och är också en av BBO:s grundare. Han brinner för entreprenörskap och har skapat resultat online sedan 2003. CG tenderar att nörda ner sig i det han är intresserad av, som digital marknadsföring, bilsport, skidåkning, matlagning och kombuchabryggning.