Nybörjarguide till LinkedIn – väck inspirationen!

Karolina | 2019-04-18 | Sociala medier

För vissa företag är LinkedIn en optimal social plattform att jobba med. Här får du andra parametrar för att välja målgrupp än på de andra sociala medierna, vilket gör det möjligt att fokusera på vissa branscher eller yrkesgrupper. Men att komma igång kan kännas svårt. Därför har vi satt ihop den här nybörjarguiden som hjälper dig på traven.

”Borde jag finnas på LinkedIn?”

De sociala plattformarna är många och det tar tid att hantera var och en. Så finns det någon poäng för dig med att finnas på LinkedIn? Ta en stund att fundera på frågorna här nedanför.

  • Vad vill du få ut av LinkedIn?
  • Vad är poängen för din målgrupp med att följa dig på LinkedIn?
  • Har du tillräckligt med tid och engagemang?

Den stora fördelen med LinkedIn är att du kan rikta dig till personer utifrån särskilda branscher och yrkesroller. På en plattform för professionellt nätverkande fyller användarna i helt annan information än på sociala medier som används mer på fritiden. Just den här faktorn särskiljer LinkedIn från exempelvis Facebook.

Blogginlägget fortsätter längre ner.

Låt oss hjälpa dig med ditt företags LinkedIn!

Kontakta oss!

Användarna är redan iklädda sin professionella mantel när de loggar in på LinkedIn. Därför är de kanske mer redo för ett jobbrelaterat förslag än de är på andra plattformar. Men glöm inte bort att människor är människor även när de är på jobbet. Även om du säljer produkter eller tjänster till företag bör marknadsföringen i någon mån rikta sig till den mänskliga individen på andra sidan skärmen.

Något som många glömmer bort är att de måste vara aktiva för att märkas på plattformen. Du ska gärna göra inlägg 1–2 gånger i veckan. En strategi och planering för innehållet underlätta ditt arbete, genom att ge en klar riktning vad gäller mål och genomförande.

Så, är LinkedIn rätt plattform för ditt företag? Att göra LinkedIn till en rutin kan kännas svårt, särskilt i början när du dessutom ska sätta upp en strategi och planering för innehållet. Men se det som en investering i ditt företag. Och du kan ta in hjälp utifrån från till exempel oss. Om du inte är redo att investera tid och resurser på LinkedIn är det bättre att du lägger fokus på något annat.

Hämta inspiration

Okej, du har bestämt dig och har tagit steget att skapa en företagssida på LinkedIn, vilket förresten är gratis. Nästa steg är en strategi. För att komma igång med den kan det vara bra att samla inspiration. Ta dig tid att se efter vilka inom din bransch som det går bra för på plattformen. Vad är framgångsfaktorn? Vad gillar följarna? Spana även på vad konkurrenterna inte gör som det känns som att de borde. Hittar du ett behov som inte är uppfyllt är du på god väg att skapa strålande innehåll. Om inspirationen inte väcks av dina konkurrenter, se bortom din egen bransch för att hitta andra spännande företagskonton.

Vilken sorts innehåll går hem på LinkedIn?

Ett grundläggande tips för innehåll är att inte vara för ”säljig”. Hjälpsamhet och generositet med tips och råd brukar uppskattas mer. Utöver inläggen som du skapar själv kan du även dela artiklar som är intressanta för dina följare. Att ge konkret information kan bidra till en allmän uppfattning om dig som expert på ditt område, det första företag som människor tänker på när din bransch kommer på tal. Fråga dig alltid vilket värde inlägget ger dina följare, innan du trycker på publicera.

Variera ditt innehåll genom att hitta ett par olika teman som intresserar dina följare och potentiella kunder. Lägg in lösa idéer och färdiga inlägg i en aktivitetskalender. Den kommer göra det enklare att hålla koll på vad du ska göra härnäst. Samtidigt är det alltid bra att bevaka vad som händer på ditt område, för att snabbt kunna skapa innehåll på ämnen som är högaktuella.

Ett ytterligare tips är att användare på sociala medier svarar bra på visuell stimulans. Foto och film går alltså hem hur bra som helst. Färg och ansikten drar ögonen till sig och får fler att stanna upp i flödet, vilket ökar dina möjligheter att nå fler.

Få med dig kollegorna

Ditt innehåll på LinkedIn blir mer dynamiskt om du får med dig kollegorna i arbetet! Hitta ett gäng som är peppade på idéen och låt dem bli ambassadörer åt företaget. De kan få komma med idéer, skapa innehåll hämtat ur sin vardag och bli ansikten utåt. Kanske kan ni turas om att ha ansvar för att hantera plattformen, så känns det inte lika tungt för en enskild person. Se till att ambassadörerna har uppdaterade personliga profiler på LinkedIn, som kan stärka ditt varumärke och locka till besök på din företagssida.

Mät för att optimera

För att se vad som flyger och vad som faller – mät utfallet av vad du gör på LinkedIn. Med riktiga data får du något att basera framtida beslut på, eftersom du får en bättre bild av vilket innehåll som går hem bättre än annat. Att hålla koll på vad följarna svarar bra på betyder inte att du ska skapa snarlika kopior av dina bästa inlägg. Försök istället att hitta någon sorts kärna i vad följarna gillade och arbeta vidare med det. Var det känslan av ”bakom kulisserna” eller att texten var lite längre? Att det var en hjälpsam påminnelse eller mötet med en ambassadör? Testa dig fram och se vad som funkar.

Med den här nybörjarguiden har du en bra grund att stå på när du skapar ditt företagskonto. Hör gärna av dig om du vill ha hjälp att kick-starta din LinkedIn-närvaro på bästa sätt!

Vill du själv lära dig mer om sociala medier? Anmäl dig till någon av våra kommande sociala medie-kurser.

Läs mer och anmäl dig till någon av våra kurser i sociala medier

Karolina Winqvist

Karolina har flera års erfarenhet som webbredaktör och kommunikatör. Hon stormtrivs med att få vara kreativ, analytisk och problemlösande i sin omväxlande yrkesroll. På fritiden brukar hon packa hembakad fika och locka med hela familjen på utflykter till skog och hav.

Kontakta oss idag så hjälper vi dig och ditt företag!












    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Relaterade tjänster

    Annonsering på LinkedIn

    Vill du nå personer inom ett visst yrke eller bransch? Vad sägs om att få sitta med vid deras frukostbord och möta dem på bussen! Nätverkande och kontaktskapande är fokus på LinkedIn, världens största affärsnätverk.
    Läs mer

    Innehållsstrategi för sociala medier

    Allt innehåll bör utgå ifrån din strategi. I strategiarbetet utgår vi från ditt företag, varumärke och affärsmål. Genom att skapa ett ramverk och strategi för ditt innehåll vet du att du skapar innehåll som tar dig närmare dina mål.
    Läs mer

    Socialrapporten

    Äntligen allt på ett ställe! Vår socialrapport samlar hur det går på de sociala plattformarna, både tillsammans och nedbrutet per kanal, med tydligt visualiserade KPI:er och indikatorer på om det går bra eller dåligt, både på de resultat ni får organiskt och betalt.
    Läs mer